Om os

Kunst i pinsen oprindelsen

Kunst i pinsen er et populært begreb i det midt- og vestsjællandske kulturlandskab. Godt og vel hundrede kunstnere og udstillingssteder åbner hvert år dørene for gæster fra nær og fjern til glæde for både sig selv og de besøgende.

Kunst i pinsen har eksisteret siden 2002. Det var oprindeligt Kultursekretariatet i det tidligere Vestsjællands Amt, der arrangerede. Inspirationen kom fra Odsherred, hvor Odsherreds Kunstdage allerede dengang var en succes. Amtets Kultursekretariat var omdrejningspunktet, der modtog materiale fra kunstnerne, tog sig af trykning af pr-materiale og distribuerede dette såvel lokalt som til hele landet og det nærmeste udland.

Et samarbejde mellem flere kommuner

Ved strukturændringen i 2007, hvor amterne blev nedlagt, oprettedes en arbejdsgruppe med repræsentanter for turistkontorer og administrationer i de deltagende kommuner: Holbæk, Kalundborg, Lejre, Ringsted, Slagelse og Sorø, og antallet af udstillingssteder har siden ligget på den gode side af hundrede. En hel del udstillere har deltaget årligt siden 2002, og hvert år dukker nye navne op – mens nogen holder pause et år – bl.a. fordi de ønsker selv at tage på oplevelsestur rundt i Kunst i Pinsen! Besøgende kan deltage i en konkurrence. Der er tale om udlodning af gavekort til køb af kunst hos de deltagende udstillingssteder, og af disse lodder kan det konstateres, at besøgende kommer fra en stor geografisk radius, og at mange har Kunst i pinsen som en fast pinsetradition. Det er denne trofasthed blandt både kunstnere og gæster, der hidtil har gjort det indlysende for den enkelte kommune at støtte arrangementet økonomisk – og til en kærkommen opgave for arbejdsgruppen bag projektet.

Udstillinger af såvel amatører som professionelle

Der er ikke tale om en censureret udstilling – såvel amatører som professionelle kan deltage. Det betyder naturligvis, at man som gæst kan møde både den helt store kunst og det spirende talent. Det overvejende indtryk fra efterfølgende evalueringer er, at de varierede indtryk – i sammenhæng med gode samtaler om kunst i almindelighed – sender gæsten videre ud i pinselandet med en god oplevelse og lyst til at vende tilbage næste år!

Arbejdsgruppen bag Kunst i pinsen ønsker alle:

Velkommen i det midt- og vestsjællandske pinseland!