Neel Jans

Jeg er optaget af begreberne tid, perception, virkelighedsforståelse – og identitet, som på forskellig vis inddrages i værkerne. I praksis arbejder jeg med et figurativt malerisk formsprog med varianter af genkendelighed. Den første serie værker hvor natur/dyr indgik, blev præsenteret på Overgaden i 1993. 1994-1997 kom mennesket / identitet i primær fokus i malerier og portrætinstallationer. Herefter gik det egentlige arbejde med de tidløse landskabsrum i gang, og de optager mig fortsat.
Min metode og teknik er tæt knyttet til, at billedet skal kunne ‘ flytte sig i tid og rum ‘.
Der findes altid en foranderlighed i værkerne.
Landskabsværkerne bliver skabt på en hårfin balance mellem virkelighed og abstraktion. At vise minimalt, men lige præcis nok til at ‘ man tror ‘ der eksisterer en virkelighed, er helt væsentligt i værkerne.
Det gør tid og rum bliver svært at definere – og perceptionsbegrebet interessant.
For hvad vælger man så at se ?
Muligvis noget ret forskelligt, da vores erindringer indgår i konteksten af nutidige sansninger.
Hver enkelt beskuer fremkalder og tilkobler andre lag af referencer, og ser billedet i den kontekst. Beskueren kan ’tro sit’ og vælge sit sted.

3 citater fra kunstbogen Lysets tid – tekst af kunstkritikeren Trine Ross:
”Jans maler, på den ene side, genkendelige landskaber – men på den anden og samtidige side gør hun det så langtfra. Når man begynder at se nærmere efter, så viser det sig nemlig, at alle Jans motiver synes sådan lidt udenfor fokus. ”
”Sært fortryllet føles det, som om nogen eller noget man ikke kan se og knap nok kan ane, står på spring for enten at forsvinde eller overtage verden. Samtidig kan man heller ikke sige med sikkerhed, om landskabet ser sådan ud i dag eller om det gjorde det for tusind år siden. Eller begge dele.”
”Ligesom det er umuligt at afgøre, hvilken tid maleriet portrætterer, så bliver man som beskuer i frugtbar tvivl om afstanden mellem én selv og motivet, for det opleves skiftevis som set på afstand og ganske tæt på. Den samme dynamik opstår mellem de to traditionelle poler: det skønne og det grusomme…”

Medlem af BKF.

Telefon: 30 42 20 31
Email: mail@neeljans.dk
Web: www.neeljans.dk

Få kørselsvejledning
Udgivet i Lejre.