MRkunst

Det er de særlige naturoplevelser, der fanger kunstner Merete Roys opmærksomhed og hun maler velkendte motiver fra de danske kystnære strækninger og tager os med ud i forskellige områder i den danske natur.  De åbne vidder, himmel, hav og landskabet som helhed, ligger hendes hjerte nær. Områdets karaktér omsættes i en farveharmonisk palet og autentiske lys – og skyggevirkninger, der gengiver stemningen i naturen.

Merete Roy har opmærksomheden rettet mod farverne og landskabets rum og har styr på teknikkerne, perspektiverne og en god fornemmelse af rummet.  Med en realistisk malerretning fortolker hun naturen så tæt op ad virkeligheden, så motivet med lys og farveindtryk fremtræder som et stykke skåret ud af naturen. Hun er fastholder et øjeblik af naturens konstante foranderlighed og fremkalder landskabets særlige identitet. Vi får oplevelsen af lysets nuancer og skyggers indvirkning og variationen i landskabet med de flade strande, klitlandskaber, marklandskaber og de smukke lynghede strækninger.

Naturens fantastiske intensitet og energi bearbejdes og genskabes så godt, som kun den øjeblikkelige førstehånds naturoplevelse kan give. Der opstår en helt særlig stemning i hendes billeder og en skøn fornemmelse af stilhed og ro breder sig indeni. Motiverne er ikke stedbestemte, men Meretes sanseindtryk og erindringsbilleder af den sete og oplevede natur, som hun tager under kærlig bearbejdning på lærredet.

Merete Roy er meget overbevisende i sit udtryk og er opmærksom i sine betragtninger når hun bevæger sig ude i naturen. Motiverne er sanselige og vi gribes af nuet og stemningen og drages ind i motivet, hvor Danmarks landskab viser sig fra sin smukkeste side. 

©Af Kirsten-Marie Hedeland, Kunstanmelder ved Kunstavisen og Tv programvært på Kultur-Kanalen, december 2020

Telefon: 26 18 08 70
Email: familien.roy@gmail.com

Udgivet i Lejre.