Ida Sofie Lester

Jeg er oprindelig uddannet billedvæver på Kunsthåndværkerskolen, 5 års uddannelse. Har altid tegnet og malet –det var også en vigtig del af uddannelsen. Siden er jeg omskolet til maleri. Jeg har altid undervist i skabende udtryk ved siden af min egen kunst.

Mine billeder er sjældent planlagt på forhånd. De opstår ud af processen. Jeg tager udgangs-punkt i det, jeg den dag har lyst til – derudfra vælges størrelse, farver og formsprog. Hvis jeg starter ud fra en ide, ændrer den sig næsten altid undervejs. Nogle af mine billeder kan få en spirituel vinkel, det er ikke noget, jeg planlægger eller tilstræber, men netop noget der sker.

Jeg maler i en farveglad og fabulerende stil med akryl og akvarel – og meditation og intuition indgår i et meget vigtigt samspil med de håndværksmæssige overvejelser. Jeg kan lide at vende tilbage til et billede flere gange i et forløb, hvor billedet gradvist opstår, ændrer og samler sig, til jeg pludselig kan mærke at … nu er det færdigt. Så jeg maler især meditativt og ”fra hjertet” og det sker spontant. Og det lægger jeg også op til på mine kurser. Tekniske, logiske og rationelle overvejelse kan nemlig komme til at “dræbe” den frie fantasi idet for mange tanker og analyser hæmmer det frie flow og kreativiteten og den intuitive indføling. Og på kurserne er “Kreativ Proces” derfor en naturlig del af indholdet. Læs evt. mere på min hjemmeside.

Når det drejer sig om en bestilling, er processen mere målrettet, men jeg føler mig stadig frem. Men her er jo en konkret modtager, måske et motiv-ønske, fx et portræt – og måske også et helt bestemt sted, hvor billedet skal hænge, og som det skal passe ind i. Også i de situationer bruger jeg bl.a. indlevelse, meditation og intuition, for det er der, det uventede og de lidt dybere indsigter kan opstå.
Jeg oplever i øvrigt ofte selv, at mine billeder afspejler almene menneskelige aspekter, og kan komme til at se dem som en slags sindbilleder, som fortæller om vores følelser og vores liv. Det, som DU ser i et billede, som vækker genklang hos DIG, er det, som det billede forestiller for dig. Ligesom drømme udtrykker de sig i et ordløst ”sprog”, måske ”symbolsk” – også de abstrakte blandt dem. Og det sprog er åbent for alle, ligesom musik. Og netop fordi de ikke udtrykker sig konkret og privat, kan billederne have appel til andre. Ud over om man kan lide farverne, formerne, kompositionen, stemningen.

Det er vigtigt for mig, at opleve en form for åbenhed i billederne. Bliver de for “færdige” og for konkrete og dermed for ”lukkede”, er der ingen levende fortælling i dem, og det kan jeg selv godt lide, når jeg synes, der er. På den måde kan enhver inviteres til at lægge sin egen “fortælling” ind i dem – og det sker helt spontant. Jeg hører mange forskellige ting om hvad, et billede forestiller. Herligt, så tænker jeg, at det lever og det glæder mig selvfølgelig.
Af Ida Sofie Lester©

Telefon: 46 40 82 91 / 21 67 65 50
Email: ida@livskunst.com
Web: www.livskunst.com

Få kørselsvejledning
Udgivet i Lejre.