Art by Claus Gawin

Jeg elsker at male. Det er ligesom at trække vejret, kun bedre.

Et maleri er en mulighed, en bølge af farve og lys. Intetsteds er, at mere sandt er med akvarel. Det er første og fremmest mit foretrukne valg af medier netop fordi det ikke bare gør, hvad det er fortalt. Der er en vis ulydighed i det. Akvarel tillader mig at være fjollet, når jeg kan være og alvorligt, når det kræves. Jeg elsker tilfældighed.

Maleri er en dans med mange partnere. Hvorfor skal jeg forholde mig til denne model og ikke en anden? Er det den ydre skønhed eller indre frygt? Måske er det begge. Vi er i dette maleri sammen, trods alt, du også. Du er tabt i denne form, ser der? Du er i hvert maleri, dit håb og dine længsler, din kærlighed og din glæde, dine sorger, din frygt. Det hele er der. Hvad er der ikke at elske?

Farver bringer mig den største glæde. Der skal være mørke og lys og designet af det de to bringer med dem, men jeg svælge i farverne. Rød liver op, jeg vil gerne vide alt om den. Grøn er den sande livsnerve. Grå holder på hemmeligheder, de giver ordre til livet.
Selvfølgelig skal der være kontraster. Vi skal have lysets spil mod skygge, den varme mod kølige, sorgen bag smilet. Uden kontraster, intet budskab.

Derefter kommer følelser. Vi hungrer efter dem. Hvis der ikke er følelser i et maleri, hvad er så pointen? At arbejde fra hjertet er ligesom at røre ZEN og blive rørt blidt som gengæld … eller måske ikke så forsigtigt. Nogle gange er det som ild. Ofte ved jeg ikke jeg gør det, indtil jeg står tilbage på start. Der er de dog: patos og misundelse, sommer – søde minder, urokkeligt mod, kærlighed. Jeg maler dem alle, bevidst eller ej, uanset emne eller genre.

Det handler om at maleriet giver mig mulighed for at se tingene mere klart end jeg kan på nogen anden måde. Det har lært mig, at se og involverer mig meget mere end mine øjne kan se. Nogle gange, når tingene virkelig flyder, føler jeg en lille smule rød … bare … der. Min arm vil have det der, ligesom … så. De allerbedste fornemmelser er dem, mit hjerte gør uden hjælp fra mit sind. Den slags ting sker mere og mere som jeg vokser i min kunst.

Den bedste del? Det hele er en stort eksperiment. Jeg er meget gladere ved at vide det.

Telefon: 51 89 81 12
Email: clausgawin@gmail.com
Web: www.clausgawin.net

Få kørselsvejledning
Udgivet i Kalundborg.